Priča o bombi

Sven ima 9 metara dugački motorni brod. Slobodan je i kao mnogi njemu slični, jedva čeka taj rujan ili kolovoz zbog odlaska na krstarenje. Mi--- koji ostajemo loviti ribu ili lignje, nismo baš sretni kada Sven odlazi u život. To su uvijek dani lošeg vremena, bez obzira, što on, dobro prati prognozu vremena. Jedva čekamo da se vrati. Tako je i ovog puta. Već četiri dana puše jaka na mahove orkanska tramontana, koja popodne, kad bi se uz obalu ili neki otok mogla tražiti zavjetrina, skreće na zapadnjak praveći velike valove, te s njima ruši svaku nadu, za izlazak na more.

Razmišljam o toj vezi Svena i vremena--- danas je bonaca--- Na moru sam. --Sidrim barku—Upalio sam feral i uživam dva do tri sata u lovu na lignje. Koliko ga trebaš--- toliko neki puta smeta--- baš sada zvoni mobitel. Sven javlja, vratio se prije vremena sa krstarenja, jer nije više mogao izdržati tu tramontanu. Hvala Bogu!--- Zato je danas bonaca!--- Već sam se zabrinuo! Usput me pita "Ima li ulova?" Odgovaram mu, upravo sidrim barku, malo kasnim, makar sam krenuo na vrijeme, stigao bih ja, na--- moje--- mjesto, do te špice otoka, da nije na mene pala bomba.

Priča o bombi
Prevrnuće brodice u rovinjskoj luci za vrijeme Regate oglavnih jedara 2013.

 

"Kakva bomba?", pita Sven.
Takva!
Ti znaš, uz onaj otok Sv. Katarine, što štiti grad i luku, nalazi se plutača sa dva crna stožca na njoj. Okrenuti su sa vrhovima prema gore i dolje, bazama se skoro dodiruju. To je kardinalni znak --koji govori-- treba ga obići sa istočne strane. Taj znak ima veliku manu, nalazi se ispred jednog od najljepših gradova na moru.-- Da!-- Večina nautičara pri uplovljavanju u luku i obližnju marinu, gleda u grad i crkveni toranj Sv. Eufemije i zanemaruje kardinalni znak.

To je kardinalna greška. Sa njegove zapadne strane plitko je more, srećom ravnog dna. Kad se turisti nautičari svojim jedrilicama nasuču, na taj plic, obično ne nastaje nikakva šteta, osim neugode, poziva u pomoć, ako nisu u stanju da se sami snagom vlastitog motora oslobode. Ta nasukavanja kobilicom jedrilice događaju se najmanje jednom tjedno.

---I danas.--- Stariji model oko 15 metara, savršeno očuvana, skupa, elegantna, uska ljepotica, već se je lagano njihala lijevo-desno, a po krmi vrilo more. Motor u punom gasu, mjenjač u rikverc, koprcala se naravno sa desne strane, zapadne, istočnog kardinalnog znaka.

Dva oka, zbunjenog sijedog gospodina za kormilom sa pogledom na krmi, pogledom ---praznim--- nigdje poziva u pomoć. Ima oko 80 godina. Netko zove.-- Trazi pomoć.-- Bez panike i galame.-- Tri žene.-- Jedna pretpostavljam da je njegova, bit će ona koja trči sa pramca prema krmi, prema meni. One druge dvije to su joj sigurno prijateljice. --Vršnjakinje.—Zanimljivo.-- Stari iskusni.-- Vidi se po modelu jedrilice i imenu na krmi sa rimskim brojem III. Zar se i vama to dogodilo? Vi niste pijane charter budale ili razuzdana, neoprezna mladost, vi ste Veterani.

Priča o bombi 3

Puno smo puta Erto, Branko i ja pričali o greskama ljudi prilikom nasukavanja na taj plićak. Prva stvar koju treba uraditi osim rasterećenja jedrilice, sav teret metnuti na jednu, i to pravu stranu, kako bi se jedrilica iskosila i time smanjio njen gaz. Doviknuo sam im da je to desni bok, jer tada se vrhom kobilica naginje prema dubljoj vodi i sve tri članice posade spremno i brzo zauzele su taj položaj. --Ekstremni.-- Stavile su škale i visile na njima sa vanjske strane jedrilice, stražnjicama što vise isturenim na van. Mogao je to biti već dovoljan teret s obzirom na njihovu dimenziju.-- U međuvremenu pristao je jedan jači ribarski brod i uzeo ih u tegalj. Pun gas duplih snažnih motora! Jedrilica ukopana! Stari kormilar petlja nešto sa glavnom skotom od deblenjaka (tko ga je dobio u glavu ime bum mu je puno blize). Vičem mu da se makne jer bi mogao puknuti konop od teglja. --Ne ide.--Zaustavi sve!!!

Znamo mi i dalje, trebalo bi bum potpuno otpustiti, izbaciti van jedrilice na tu istu, desnu stranu, na kojoj je potrebno opterečenje. Znaju i oni, iskusni su jedriličari. Ponovo motori, ponovo svi na jednu stranu jedrilice, sa stražnjicama iznad mora, bum skoro u pravom kutu od jarbola, po boku barke najmanje dva do tri metara-- Van.-- Opet ni milimetra!

Ima i dalje!-- Trebalo bi osloboditi neki konop povezan sa vrhom jarbola, dati ga meni u barku, pa da ja, sa mojom barkom, vučem bocno tako da se jedrilica još više nagne, plus bum sa strane, dva do tri metra van, plus tri žene konkretne, na desni bok sa stražnjicama iznad mora.

Siguran sam da mu je to žena!!! Tom 80-godišnjaku, koji još uvijek sa ona dva oka što gledaju u prazno, sjedi za kormilom i mjenjačem snažnog motora, jer ona je imala ˝jednostavniju˝ ideju. Ne znam kako je to u tim godinama i kilama izvela, ali kao djevojka, vrhunska sportašica, popela se na bum, a onda se uspuzala po glavnom jedru sve do samog kraja, i tako ostala ---poput mačke,--- dva do tri metra iznad barke, iznad mora, tj. iznad moje barke, jer ja sam bio baš tu ispod. Te njene vršnjakinje.-- na desnom boku, na skalama, ---stražnjicama--- što više isturenim na van.....pun gas motora. Jedrilica ukopana. Ribarski brod dodao je još gasa. Stari kormilar gledao je po krmi, u konop koji ih vuče, i onda je puklo!

Priča o bombi
Prevrnuće brodice u rovinjskoj luci za vrijeme Regate oglavnih jedara 2013.

Puklo je---Kao bomba.....Bum..... ne konop iz teglja, već deblenjača, čelična sajla čto drži bum, izvukla se iz stezača, vrh buma završio je u mojoj barci a na vrhu čvrsto priljepljena poput velike mačke, kameleona, pande--- Žena-- Starog kormilara. Lice je priljubila uz jedro. Gledala me je u oči, ruke su joj bile gore spojene, a laktovi dolje stisnuti, cijelo tijelo kao da je u sebe uvuklo to deblo. I trbuh ga je obujmio. Elastični kupaći kostim, uvučen u uzdignuti stražnji dio, Mercedes oldtimer rekao bi Hugo. Kao i ruke, i noge, bile su u istom položaju. Koljena ispod, dodiruju se, skvrčena, gore stopala sa svake strane stisču bum. I stvarno bi čovijek rekao, to je neko čudno biće, da ispred sebe nisam imao dvije velike ženske sise-- koje su ispale iz ležista.

Zgrabio sam je rukama i uvukao u barku. Spretno se spustila.
Ne znam-- šta se u tom momentu dogodilo u glavi starog kormilara. Dao je pun gas unazad, jedrilica je krenula, i ne samo ona, već je sa sobom povukla ribarski brod. Nastala je opća strka, vika, najmanje nekih 15 metara dok nisu zaustavili jedrilicu, sa starim kormilarom, odvezali i razdvojili plovila.

U mojoj barci na krmi sjedila je ta spretna žena. Gledala je sa pažnjom što se na jedrilici događa, a ja sam namjestio njezin jednodjelni i komotni kupać kostim, te njime pokrio djelove njenog tijela za koje nije imala ni pojma gdje su. Podigla je naramenice i na svaki kraj zavezala po čvor---znalački.--- Nasmiješila se sa mladenačkom neugodom, prekrivenom zrelosću naših godina. Dodao sam gas i sustizao jedrilicu sa kormilarom Veteranom, da mu vratim ženu, ali on je bježao iz neugode-- prema marini.-- Uspjela mu je doviknuti zar će je tu ostaviti.-- Njene vršnjakinje pripremale su bokobrane i vračale škale u barku. Rekao sam, ja ću Vas odvesti do prvog pontona u marini. Pitala me je-- jesam li odavde, kako to da poznajem njezin jezik. Rekla mi je-- nije nam to prvo nasukavanje i da razlikuje kardinalne znakove. Pogriješili su gledajući ovaj lijepi grad Sv. Eufemije. Gledali su u crkvu, sa toliko pobožne ljubavi i divljenja da se i sam Bog dekoncentrirao i dozvolio im nasukavanje, ili ih je, mozda, htio zadržati za sebe. Krenuli su danas na krstarenje,-- Koliko je dužna.-- Na negativan odgovor zahvalila se.

Pri iskrcaju poželio sam joj sreću i dodao, malo prije pala je u moju barku kao bomba, a zatim, kada sam je bolje pogledao, nije me to začudilo. Mora da je nekad bila prava seks bomba. Nasmijesila se onako kako znaju --- seks bombe.---

Vladimir Vlado Majerić

Tekst napisao: Vladimir Majerić

Vlado je od svega po puno: ribar, gljivar, vječni filozof i povremeni pisac. Čovijek koji je dobio prvu žutu majicu i koji na sred Jadrana ćuti termalne i lunarne vjetrove. Vladu ćete zimi zasigurno pronaći u Rio baru nakon 13 sati kada sunce obasja poziciju broj jedan. U ljetnim mjesecima pak, prošećite na drugu stranu grada kod "Grotte" gdje obavlja iste aktivnosti u hladu rovinjske tržnice.
Ili barem ga mi takvog poznajemo...