Ribarska tradicija

Rovinj je stoljećima primarno bio ribarski grad.

Ribarstvo je oduvijek bilo jedna od glavnih gospodarskih grana Rovinja, a u XIX.st. Rovinj se razvio u najvažnije središte ribarstva i riboprerađivačke industrije u čitavoj regiji.

Većina rovinjaca posjedovala je svoju barku te su praktički svi, na ovaj ili onaj način, bili povezani sa ribarstvom  što je doprinjelo stvaranju snažne, bogate i specifične tradicije koja se u Rovinju aktivno njeguje i danas kad ribarstvo više nije glavna grana gospodarstva.

Zadnjih dvadesetak godina, velika se pažnja posvećuje oživljavanju i čuvanju tradicijskih vrijednosti  a naša je želja i nada da ćemo  i mi, na inforovinj.com pomoći u promociji rovinjske tradicije.

Izdvajamo

Porinuće rovinjske batane 2014

Porinuće rovinjske batane Pogledajte video porinuća batane - tradicionalne rovinjske ribarske barke - u sklopu Ribarske fešte...

Batana, tradicionalna rovinjska barka

Batana, tradicionalna rovinjska barka Batana je drvena, tradicionalna rovinjska ribarska barka velika od 4 do 8,5 metara.

Ekomuzej Kuća o batani

Ekomuzej Kuća o batani Kuća o batani međunarodno je nagrađivani muzej koji na izrazito moderan, zabavan i aktivan način oživljava bogatu rovinjsku ribarsku tradiciju...

Mali škver

Mali škver Na Malom škveru se tijekom čitave sezone odvijaju razna događanja. Ono oko kojega se vrti čitava priča je izgradnja nove ili popravak stare batane.

Rovinjska regata

Rovinjska Regata brodica sa oglavnim i latinskim jedrom tradicionalna je regata koja se u Rovinju održava još od 2005. godine.

Izrada rovinjske batane 2009 VIDEO

Izrada rovinjske batane VIDEO Prikazujemo vam dvjestotinjak fotografija koje smo snimili 2009. godine, a na kojima ćete vidjeti proces popravka te porinuće batana u more.

Spacio, rovinjska konoba

Spacio, rovinjska konoba Rovinjski spacio će vam na izrazito vijeran način uvesti u nekadašnju rovinjsku svakodnevicu.