Život u moru - ribe

Arbun, Ribon

Latinsko ime: Pagellus Erythrinus

Život u moru - ribe

 

Ima vitko, ovalno tijelo. Dosegne duljinu od 60 cm i težinu do 3 kg. Veliki primjerci su rijetki. Srednja lovna težina mu je oko 0,10 kg. Obitava na pjeskovito-ljušturastom i pjeskovito-muljevitom dnu. Živi u jatima. Lijepe je mesno-ružičasto-crvene boje. Meso mu je kvalitetno, mekano i vrlo ukusno i dosta se koristi za prehranu stanovništva.


Cipal, Šivo

Latinsko ime: Mugil cephalus

Život u moru - ribe

 

Od 6 vrsta cipala najpoznatiji i najrasprostranjeniji je cipal bataš. Naraste do 75 cm duljine i dosegne težinu od 6 kg. Srednja lovna težina mu je oko 0,30 kg. Nalazi se uzduž čitave jadranske obale, ali najčešće obitava na ušćima rijeka, rječica i u jezerima koja su povezana s morem. Učestalo se zadržava nad muljevitim plićacima. Živi u manjim jatima, a kad nastupa mriještenje skuplja se u velika jata. Lovi se u dosta velikim količinama, meso mu je vrlo ukusno, bijelo, mekano, polumasno sa rijetkim mekanim kostima. Najbolji je pečen na žaru (gradele). Dosta ljudi ga ne cijeni jer se voli zadržavati u lukama i u blizini kanalizacijskih ispusta. Unatoč tome cipal ulovljen u čistoj vodi vrlo je ukusna i lagana hrana.


Fratar, Baraj

Latinsko ime: Diplodus vulgaris

Život u moru - ribe

 

Još jedan pripadnik obitelji ljuskavki. Naraste do 40 cm duljine a dostigne težinu do 1,30 kg. Srednja lovna težina mu je oko 0,05-0,10 kg. Hrani se na pjeskovitom i muljevitom dnu i ponekad se skuplja u manja jata. Meso mu je vrlo ukusno i jako je tražen, pogotovo veći primjerci. Priprema se pečen, pržen ili kuhan.


Grdobina, Rošpo

Latinsko ime: Lophius Iscatorius

Život u moru - ribe

 

Pripada obitelji grdobinki-nogatica (Lophiidae). Naraste do 200 cm duljine, dosegne težinu do preko 40 kg. Tijelo joj je nezgrapno, bez ljusaka sa izrazito velikom i spljoštenom glavom koja ima jaki usni otvor sa izduljenom donjom čeljusti. Čeljusti su joj ispunjene iglastim zubima. Živi na pjeskovitom i muljevitom dnu. Manje je brojčano zastupljena od njene srodne vrste grdobine žutke koja dosegne 70 cm duljine i težinu od 8 kg, a srednja lovna težina joj je 0,50 kg. Plijen vreba pritajena na morskom dnu, u koji se nerijetko i ukopa, a kao mamac koristi ticalo smješteno na prednjem dijelu glave iznad velikih ustiju. Meso joj je vrlo ukusno, manje primjerci se najčešće pripremaju na brodet, a od većih je prava poslastica kuhana glava dok se repni dio tijela izrezan na ploške može panirati, pržiti i peči na žaru. Prilikom čišćenja osim vađenja utrobe guli se i sluzava koža.


Kavala, Ombrela

Latinsko ime: Sciaena umbra

Život u moru - ribe

 

Vrlo plaha riba koju ćemo rijetko vidjeti na otvorenom. Obitava u stjenovitom priobalju i na podvodnim grebenima gdje skrovište nalazi u raznim rupama i procjepima. Meso ombrele je traženo jer je ukusno, sočno i mekano. Podjednako je dobra kuhana, pržena, na gradele ili u brodetu.


Komarča, Orada

Latinsko ime: Chrysophrys auratus

Život u moru - ribe

 

Ova riblja kraljica, kako je vole nazivati ribolovci naraste do 60 centimetara duljine i može dostići težinu od 10 kilograma, dakako, ovakvi primjerci su vrlo rijetki i malo je onih koji se mogu pohvaliti da su i vidjeli tako veliku oradu, a kamoli da su je ulovili, s obzirom da je vrlo pametna riba. Vilica, a i cijela glava su joj izrazito jake građe iz razloga što su joj glavna hrana školjke i puževi, a svojim jakim zubima zna samljeti i manje primjerke iz porodice rakova. Kvaliteta mesa joj je na samom vrhu među predstavnicima bijele ribe i jako je tražena jer ne postoji riblji restoran u kojem orada nije redoviti i stalni gost na meniju. Vrlo je prikladna kao i brancin za umjetni uzgoj, što potvrđuje uzgajanje ove ribe u Limskom kanalu. Može se pripremati na sve moguće načine, ali obično se kuha ili peče na gradele.


Kovač, Šanpjero

Latinsko ime: Zeus faber

Život u moru - ribe

 

Riba vrlo neobičnog i karakterističnog oblika. Gospodarski nije značajna jer se ne lovi u velikim količinama. Dosegne težinu od 3 kilograma, srednja težina mu je oko 0,5 kilograma. Ima vrlo ukusno meso i jako je cijenjen. Priprema se na gotovo sve kulinarske načine.


List, Švoj

Latinsko ime: Solea

Život u moru - ribe

 

Naraste do 50 cm duljine a postigne težinu od 1 kg. Srednja lovna težina mu je oko 0,20-0,25 kg. Živi na muljevitom i pjeskovitom dnu po cijelom Jadranu, no najbrojniji su uz zapadnu obalu Istre. List živi u jatima ali raspršeno. Aktivan je noću a danju se ukopava u pijesak ili mulj. Lovi se mrežama listaricama (pašarele). Sezona lova je jesen i zima. Gospodarsko mu je značenje prilično zapažljivo zbog relativno visoke tržišne cijene i ne zanemarivih količina ulovljenog lista koji pretežno ide u izvoz. Meso lista je veoma cijenjeno i ukusno. Priprema se uglavnom prženjem i pečenjem na žaru, a dobar je i paniran. Prije pripremanja se mogu napraviti fileti tako da se oguli koža i odstrani kralježnica i peraje.


Lubin, Brancin

Latinsko ime: Dicentrarchus labrax

Život u moru - ribe

 

Jedan od najcjenjenijih predstavnika bijele ribe zbog svog izuzetno kvalitetnog i ukusnog mesa. Najveći primjerci narastu do 1 metra duljine i 14 kilograma težine. Srednja lovna težina mu iznosi oko 0,5 do 1 kilogram. Obitava na manjim dubinama i voli područja gdje se osjeti dotok slatke vode u more (boćata voda), a zalazi kroz ušća i u riječne tokove. Vrlo je grabežljiv i proždrljiv, ali je isto tako poznat kao lukava i oprezna riba. Lovi se na više načina i sa raznim ribolovnim alatima. Priprema se na razne načine, no srednji primjerci su najukusniji na gradele. Odličan je i kuhan (lešo), u pećnici u foliji ili sa krumpirima, veći primjerci napravljeni u soli ili fileti-carpaccio. Vrlo se uspješno uzgaja u umjetnim mrijestilištima – ribogojilištima od kojih je jedno od poznatijih Limski kanal u Rovinjskom akvatoriju, no ipak kvaliteta mesa se ne može uspoređivati sa mesom divljeg brancina.


Ovčica, Mormora

Latinsko ime: Lithognathus mormyrus

Život u moru - ribe

 

Naraste do 45 cm duljine i može dostići težinu do 2 kg. Srednja joj je lovna težina oko 0,15 kg. Zadržava se na pjeskovitom i muljevitom dnu i voli mutne i boćate vode. Najpoznatija lovišta su joj Limski kanal i Tarska vala. Hrani se različitom životinjskom hranom koju nalazi na ili u pjeskovitom dnu Meso joj je vrhunske kvalitete.


Šarag, Šargo

Latinsko ime: Diplodus sargus sargus

Život u moru - ribe

 

Pripadnik iste porodice kao i špar, ali više pozicioniran na top ljestvici. Naraste do 47 centimetara duljine i može postići težinu od 2,5 kilograma. Srednja lovna težina mu je oko 0,15 kilograma. Meso mu je vrlo ukusno i traženo i stoji rame uz rame sa oradom , dentalom ili brancinom. Priprema se na razne načine. Gospodarsko značenje mu je osrednje i rijetko ga nađemo u ribarnici s obzirom da većina ulovljenih primjeraka (pogotovo većih) završi direktno u restoranima.


Škrpina, Škarpena

Latinsko ime: Scorpaena scrofa

Život u moru - ribe

 

Naraste do 66 cm duljine i dostigne težinu od 5 kg. Srednja lovna težina joj je oko 0,25 kg. Najčešće obitava na dubinama između 20 i 60 metara na grebenastom dnu i uz i na potopljenim objektima. Ima sposobnost boju tijela prilagoditi boji okoliša, pa se uz tu sposobnost i sam oblik tijela lako stapa s okolinom (mimitizira). Meso joj je bijelo, vrlo ukusno i traženo. Priprema se na razne načine od kojih valja istaknuti brodet u kojem je obavezan sastojak, a veći primjerci su odlični u pećnici sa krumpirom i drugim povrćem podlijevani bijelim vinom. Napomena: Prilikom lova i čišćenja škarpine potrebna je određena doza opreza jer je ubod na njezine bodlje vrlo bolan zbog otrova koji se nalazi u bodljama. Otrov je termolabilan i kuhanjem se uništava.


Skuša, Škombro

Latinsko ime: Scomber Scombrus

Život u moru - ribe

 

Doseže maksimalnu duljinu od 45 cm i težinu od 0,90 kg. Srednja lovna težina joj je oko 0,07 kg. Predstavnik pelagijske ribe. Tijelo joj je vretenastog oblika i vrlo je brz plivač. Zadržava se većinom na otvorenom moru u jatima. Lovi se na iste načine kao i sardela. Gospodarska joj je vrijednost vrlo značajna (tvornice za preradu ribe), mada se zadnjih godina vrlo slabo lovi. Meso joj je vrlo ukusno i dosta masno. Priprema se prvenstveno na gradele i pržena.


Špar, Šparo

Latinsko ime: Diplodus annularis

Život u moru - ribe

 

Manja riba iz porodice ljuskavki (Sparidae) koja nema neki osobiti gospodarski značaj. Uglavnom se lovi za kućne potrebe prehrane. Inače, prženi špar je prava poslastica, pogotovo ako je malo veći primjerak s obzirom da ima dosta sitnih kostiju. Naraste do 22 centimetra duljine i 0,35-0,40 kilograma težine, ali srednja lovna težina mu je oko 0,03-0,05 kg.


Srdela, Sardela

Latinsko ime: Clupea pilchardus

Život u moru - ribe

 

Najvažnija riba u našem ribarstvu (godišnji ulov sardele iznosi oko 60% ukupnog ulova morske ribe). Tipičan je predstavnik pelagične ribe. Lovi se uglavnom kružnim mrežama plivaricama i povlačnim lebdećim koćama. Lovi se tijekom cijele godine. Najukusnija je svježa sardela pržena ili pečena na žaru (gradele), ali se priprema na još mnogo drugih načina(panirana, na savor-marinadu, soljena…), no najveća količina sardele iskoristi se u tvornicama za preradu ribe kao konzervirani proizvod. Osim toga zadnjih godina velike količine ulovljene sardele iskorištavaju se kao hrana za tune u uzgajalištima tuna u Dalmaciji.


Ugor, Grongo

Latinsko ime: Conger Conger

Život u moru - ribe

 

Zmijolika riba koja je životno vezana za morsko dno. Skrovišta nalazi u rupama podvodnih grebena i potopljenih objekata (olupine brodova i sl.) iz kojih izlazi noću u lov. Veliki je grabežljivac i hrani se uglavnom ribama i glavonošcima ali ima slučajeva kada proguta i manjeg hlapa ili primjerka svoje vrste. Najveći ulovljeni primjerak u nas težio je oko 80 kilograma i ulovljen je pridnenom koćom u Velebitskom kanalu. Srednja lovna težina mu je od 0,5 do 5 kilograma. Lovi se uglavnom parangalom i vršom. Najukusniji je pripremljen u brodetu, ali se priprema i na gradele, pržen, paniran, sušen i prodimljen.


Ušata, Očada

Latinsko ime: Oblada Melanura

Život u moru - ribe

 

Još jedan malo manje reprezentativan primjerak iz obitelji ljuskavki. Naraste do 30 cm duljine a postigne težinu do 0,60 kg. Srednja lovna težina joj iznosi oko 0,10 kg. Vrlo česta riba na cijelom arhipelagu. Živi u jatima ali i raspršeno. Usprkos malim ustima i nerazvijenom zubalu, očada je izrazita grabežljivica i napada sve ono što se u vodi miče a nije joj preveliki zalogaj. Meso joj je ukusno i mekano, i lako probavljivo. Dosta se koristi u prehrani stanovništva i stalno je prisutna u ribarnicama.


Zubatac, Dental

Latinsko ime: Dentex dentex

Život u moru - ribe

 

Ako orada ima pravo na titulu kraljice, onda dental zasigurno zaslužuje kraljevsku krunu. Ovo je pravi primjer predatora među ribama. Naraste do 1 metra duljine, a može postići težinu od 16 kilograma. Srednja lovna težina mu je oko 1 kilogram. Čvrste je građe, osobito glava s prednjim dijelom tijela, a posebno se ističu jake čeljusti sa usađenim šiljastim zubima, od kojih se posebno ističu očnjaci kakvih se ne bi postidio niti neki kopneni grabežljivac većih dimenzija. Hrani se uglavnom ribom koju nemilosrdno proganja do plićaka ili površine, ali na meniju mu nisu strani ni rakovi i glavonošci, kao tipični grabežljivac napada sve što je u pokretu Vrlo je cijenjena riba u prehrani zbog jako ukusnog mesa, mada veći primjerci imaju malo suho meso, ali uz malo znanja u kulinarstvu i najveći dental može biti obrok o kojemu se priča danima. Kao specijalitet se ističe kuhana glava od velikog dentala. Manji primjerci (do 2 kilograma) na gradele su pravi specijalitet.

Tekst pripremili: Vedran Jeremić & Vanja Mitić