Život u moru - glavonošci

Lignja, Karamaj

Latinsko ime: Loligo vulgaris

Život u moru - glavonošci

 

Glavonožac skladne aerodinamične linije tijela koje je nježno i sluzavo. Nježno ga učvršćuje prozirna rožnata ljuštura. Ima sposobnost mijenjati boju i ispuštati crnu boju (tintu). Može doseći 1 metar dužine i 3 kg težine. Prosječan primjerak kreće se oko 0,20 kg. To je stanovnik slobodnog mora, a u jesen i zimi boravi blizu obala. Hrani se svom sitnom ribom. Priprema se na razne načine, a najčešće rezana na kolutiće i pržena ili cijela punjena sa raznim dodacima i začinima. Odlična je i na rižoto.


Muzgavac, Fulpo

Latinsko ime: Ozoena Moschata Lamk

Život u moru - glavonošci

 

Glavonožac iz porodice Octopidae. Tijelo mu je mekano, rastezljivo i bez ljušture svijetlo smeđe boje sa crnim mrljama, ali i promjenljive - prilagođava se boji okoliša. Dug je do 40 cm, težak do 0,50 kg. Prosječan primjerak teži oko 0,15 kg. Zadržava se na pjeskovitim, ljušturastim i muljevitim predjelima, na dubinama između 5 i 50 metara, ali zađe i do dubine do 200 metara. Mnogi ga zamjenjuju sa malom hobotnicom. Lovi se većinom dubinskom koćom i dosta ga se izvozi. Priprema se najčešće kuhan pa na salatu kako je i najukusniji. Neki ga i suše. Meso mu je malo mekše nego u hobotnice.


Sipa

Latinsko ime: Sepia officinalis

Život u moru - glavonošci

 

Glavonožac širokog ovalnog odozgo spljoštenog tijela s unutrašnjom ljušturom. Kad je u opasnosti ispušta također crnu tintu, osim toga jako se dobro stapa s okolinom mijenjajući boju kože i reljef. Zadržava se na pjeskovitom i muljevitom dnu, danju se skriva u sumrak odlazi u lov. Meso je malo žilavije i manje slatko nego u lignje, priprema se uglavnom na rižoto.

Tekst pripremili:Vedran Jeremić & Vanja Mitić