Legenda o sv. Eufemiji

Da bi bolje razumjeli zašto je tako velika i impozantna crkva podignuta u Rovinju najprije treba objasniti tko je bila Sv. Eufemija, i zašto je postala zaštitnicom grada.

U doba cara Dioklecijana bilo je mnogo zatvaranih, proganjanih i ubijenih kršćana, među njima našla se i mlada djevojka po imenu Eufemija, iz maloazijskog grada Kalcedona.

Legenda o sv. Eufemiji

Rođena je oko 290. godine, u uglednoj patricijskoj obitelji. Kao petnaestogodišnjakinju uhićuju je Dioklecijanovi vojnici i, budući da se ne odriče kršćanstva, muče je na razne načine, osobito okrutno na kotaču. Kad i nakon toga ostaje vjerna Kristu bacaju je lavovima, koji je usmrćuju, ali ne proždiru tijelo.

O životu svetice ne postoji puno povijesnih podataka, ali je izvjesno da je umrla 16. 09. 304. godine. Tijelo mučenice sačuvali su kalcedonski kršćani, sve do 620. godine, kada grad osvajaju Perzijci. Sarkofag sa tijelom Sv. Eufemije prenesen je tada u Carigrad, i smješten u velebnu crkvu, koju je u njezinu čast podigao car Konstantin.800. godine na vlast dolaze ikonoklasti (protivnici štovanja slika), pa kršćani ponovo sklanjaju relikvije Sv. Eufemije.

Što se dalje točno događalo, teško je reći, predaja kaže da je, nakon velikog nevremena, u zoru 13. 07. 800. do obale pred Rovinjom doplutao mramorni sarkofag. Mnogi Rovinjani pokušavali su dovući sarkofag do crkvice Sv. Juraja, ali nikome to nije polazilo za rukom.

Legenda o sv. Eufemiji 2

 

Tek je maleni dječak, po zagovoru Sv. Eufemije, sa svoje dvije kravice uspio dopremiti sarkofag na brežuljak.

Dolazak sarkofaga do Rovinja bilo je za njegove stanovnike čudo, pa Sv. Eufemiju počinju štovati kao svoju zaštitnicu. 16. rujna slavi se dan Sv. Eufemije, u Rovinj dolaze gosti sa svih strana, organizira se velika fešta sa bogatim programom na glavnome rovinjskom trgu, a tradicionalno se jede ovčetina s kiselim zeljem (ovca z kapuzon), i fritule, vrsta istarske slastice.

Tekst: Slobodan Hercigonja

Legenda o sv. Eufemiji 1Legenda o sv. Eufemiji 2Legenda o sv. Eufemiji 3