Opis plaža u Rovinju

Rovinjska obala poznata je po svojoj razvedenosti i raznolikosti a okarakterizirana je kamenjem i stijenjem. Oni koji ne mogu zamisliti ljetovanje i kupanje bez sitnog pijeska možda će se na prvi tren i razočarati, ali će veoma brzo uvidjeti ljepote i draži priobalja bogatog morskim životom gdje je svaka plaža drugačija i interesantna za istraživanje.

Opis plaža u Rovinju

 

Najčešće ćete naići na ritmičku izmjenu stjenovitih rtova i pitomih uvala sa okruglim kamenčićima veličine oraha. Takva je obala naizgled nepristupačna međutim poseban je užitak pronaći svoju malu skrivenu uvalu i u njoj gospodariti čitav dan daleko od gužve i vike. Takve su uvale zahvaljujući kamenčićima vrlo pogodne za djecu koja se mogu zabavljati satima radeći bazenčiće, loveći račiće ili bacajući kamenje u vodu. Ne treba zaboraviti blagodati hodanja na takvom tlu koje je vrlo zdravo i pogoduje masaži stopala.

Ulazak u more u tim je uvalama lagan i blagog nagiba dok za one mlađe koji uživaju u skakanju ima par plaža sa nešto višim stijenama koje se direktno spuštaju dublje u more i omogućuju raznorazne akrobacije. Te se plaže nalaze u Uvali Škaraba i na Rtu Rusi. Upozoravamo vas da prije skakanja dobro upoznate plažu i dubinu mora na tom mjestu: ljeskanje mora te promjene plime i oseke znaju prevariti oko a skokovi u plićak mogu ponekad završiti i teškim ozljedama.

Opis plaža u Rovinju

 

Da bi kupanje omogućili i onima kojima kamenita obala zaista smeta, Grad Rovinj je u zadnjih nekoliko godina prekrio znatan broj plaža sitnim šljunkom. Te se plaže nalaze u Uvali Kuvi, Uvali Lone kao i najnovijoj uređenoj gradskoj plaži Moulin Rouge, vrlo su posjećene a tamo možete naći i dodatne usluge kao što su cafe barovi, tuševi, WC-i, svlačionice i slično.

Razvedenost rovinjske obale i raznolikost podmorja rezultiraju veoma bogatom morskom florom i faunom tako da će ronioci, amateri i profesionalci sigurno znati uživati. Izranjanje ostataka školjaka i čudnog kamenja česta je razonoda a takvi su predmeti najdraži suveniri koji će vas uvijek podsjećati na Vaše ljetovanje na Jadranu. I tu Vas moramo upozoriti da ne izranjate žive organizme i zaštićene morske vrste jer time ugrožavate podvodni ekosistem, te da prilikom ronjenja ne izlazite previše na pučinu i da ne ronite bez signalnog balona koji brodicama i gliserima ukazuju na vašu prisutnost.