Plaže u Rovinju: Rt Babo

Rt Babo udaljen je oko 5 km od Rovinja. Do tog dijela obale morate ići automobilom, i to cestom za Pulu. Kod naselja Kokuletovica (koje je udaljeno 4 km od centra grada) skrenite desno, te prateći cestu dolazite do Autokampa Veštar.

Da biste nastavili prema rtu Babo morate voziti neasfaltiranom šumskom cesticom koja skreće lijevo par desetaka metara prije ulaza u autokamp, te pratiti put skrećući desno na svakom raskrižju. Cestica se svake godine održava, krpaju se rupe i obrezuje se vegetacija tako da nećete oštetiti vaše vozilo iako morate pripaziti pri parkiranju uz grmlje i niska stabla.

Google map

Tu nema uređenih parkirnih mjesta a sam Autokamp Veštar neka je vrsta civilizacijske granice. Nakon njega prostire se takozvana divlja obala do koje se dolazi mnogobrojnim šumskim putovima i gdje uglavnom nećete naći nikakve dodatne usluge. Prvi Beach bar nakon Autokampa Veštar nalazi se u Uvali Cisterna koja je udaljena par kilometara.

Na tom predjelu prevladava mediteranska makija u kojoj dominira primorski hrast (Quercus ilex). Od mjeseca kolovoza sigurno će vas privući žućkasto-zeleni plodovi drače (Paliurus spina - christi), žarko crveni plodovi divlje ruže (Rosa canina), ukusni plodovi kupine (Rubus fruticosus) i mnoge druge autohtone vrste koje u to doba godine daju vegetaciji posebnu draž.

Kao što smo već spomenuli rt Babo početak je obale koju nazivamo divljim plažama, odnosno plažama pored kojih nema sportskih, sanitarnih, gastronomskih niti ostalih usluga. Ipak, rt Babo nalazi se u blizini Autokampa Veštar, tako da, u slučaju da ipak nešto zaboravite ili ako poželite recimo odigrati tenis, to možete učiniti za nekih 10-15 minuta pješačenja.

Plaže su pretežno kamenite sa teškim ulaskom u more ali se na svakih 50 do 100 metara nalaze pristupačnije plažice koje su atraktivne baš kupačima koji žele provesti svoje ljetovanje uronjeni u prirodu, mir i tišinu. To nikako ne znači da ćete u srpnju i kolovozu uvijek naći mjesta, naprotiv, preporučamo vam da slijedite primjer ostalih, iskusnijih kupača, te da na kupanje krenete što ranije planirajući po mogućnosti cjelodnevni boravak na moru. Također vam savjetujemo da sa sobom ponesete suncobran ili sličnu zaštitu od sunca jer se u periodu od 11 do 15 sati ne preporuča izlaganju sunčevim zrakama.

Ukoliko ne dolazite morskim putem, rtu Babo ćete najlakše pristupiti pješice budući da se stazice koje prate obalu na tom dijelu redovito ne održavaju, pa znaju često zarasti i nestati u bujnoj vegetaciji. Možete početi pješačiti od Uvale Veštar uz obalu ili presjeći rt jednim širim puteljkom kojim se može ići biciklom (ne ako imate jako malu djecu), a koji počinje negdje u sredini uvale. Ta vam stazica krije iznenađenje: vodi do najljepše uvale na tom dijelu obale: zasipane prirodnim oblucima, idealnom za svakoga a ponajviše za djecu.

Ne treba posebno isticati da su plaže na Rtu Babo podobne za naturizam. Pošto ne postoje neka "pisana pravila", na Vama da izaberete što vam najviše odgovara.