Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja

Uvala Guštinja udaljena je oko 7 km od Rovinja. Do tog dijela obale morate ići automobilom, i to cestom za Pulu. Trebate skrenuti desno kod naselja Kokuletovica (koje je udaljeno 4 km od centra grada), te prateći cestu dolazite do autokampa Veštar.

Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja

Da biste nastavili prema Uvali Guštinja morate ići neasfaltiranom šumskom cesticom koja skreće lijevo par desetaka metara prije ulaza u autokamp, te trebate skrenuti lijevo prije Autokampa Mon Paradis. Prateći dalje put, morate skretati desno dok ne dođete do Uvale Cisterna. Tu vam preporučamo da pronađete mjesto za parkiranje. Cestica se svake godine održava, krpaju se rupe i obrezuje se vegetacija tako da nećete oštetiti vaše vozilo iako morate pripaziti pri parkiranju uz grmlje i niska stabla.

Do Uvale Guštinja ne možete doći automobilom nego morate ići pješice za što će vam trebati oko 10-ak minuta. Jedan dio puta moći ćete prijeći ugaženom stazicom koja prolazi kroz priobalno raslinje, a dalje ćete morati pješačiti po stjenovitoj obali. Starije osobe i malu djecu pozivamo na oprez.

Uvala Guštinja divlja je plaža blizu koje nema sportskih, sanitarnih, gastronomskih niti ostalih usluga tako da vam preporučamo da ponesete sa sobom sve što vam je potrebno za duži boravak na moru. Najbliži Beach bar nalazi se u Uvali Cisterna, a najbliže usluge se nalaze u Autokampu Veštar, oko 3 km od uvale.

Na tom predjelu prevladava mediteranska makija u kojoj dominira primorski hrast (Quercus ilex). Od mjeseca kolovoza sigurno će vas privući žućkasto-zeleni plodovi drače (Paliurus spina - christi), žarko crveni plodovi divlje ruže (Rosa canina), ukusni plodovi kupine (Rubus fruticosus) i mnoge druge autohtone vrste koje u to doba godine daju vegetaciji posebnu draž.

Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 2

Najljepše plaže u Uvali Guštinja dvije su malene uvalice s oblucima. Ulazak u more tu je lagan a plaže su vrlo pogodne za djecu. Ostale plaže uglavnom su kamenite sa više ili manje pristupačnim dijelovima obale. Iako možete naći zaklon u priobalnoj makiji, savjetujemo vam da sa sobom ponesete suncobran ili sličnu zaštitu od sunca pogotovo u periodu od 11 do 15 sati kada se ne preporuča izlaganju sunčevim zrakama.

Baš zbog nemogućnosti pristupa automobilom, Uvala Guštinja posječena je većinom sa strane onih koji posjeduju ili iznajme plovilo. Iz tog razloga tu nećete naići na gužvu te su takve plaže idealne za naturizam.

Udaljenost ovih plaža od civilizacije rezultira vrlo bogatim podmorskim životom. Riba, mekušaca i ostalih morskih životinja i biljaka ima u izobilju te vas svakako pozivamo da na te plaže sa sobom ponesete masku i peraje te da uživate istražujući morsko dno. Naravno, imajte u vidu da su neke vrste zaštićene i da poštujete podvodni ekosistem ne narušavajući ga beskorisnim uništavanjem i onečišćavanjem.

Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 1Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 2Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 3Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 4Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 5Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 6Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 7Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 8Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 9Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 10Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 11Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 12Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 13Plaže u Rovinju: Uvala Guštinja 14