Oprez na moru

Prilikom ronjenja ne izlazite previše na pučinu i ne ronite bez signalnog balona koji brodicama i gliserima ukazuje na vašu prisutnost!

Molimo vas da pripazite kod odlaganja otpada - divlje plaže najčešće nemaju kontejnere za smeće, a svaka i najmanja plastična boca ili najlon vrećica, ugrožava prirodni eko sistem i ostavlja snažan dojam nečistoće na ovim netaknutim dijelovima prirode. Stoga vas molimo da otpatke ponesete sa sobom u najlon vrećicama i da ih odložite u najbližem kontejneru.

Oprez na moru

 

Budite spremni na mogućnost da u nekim udaljenijim uvalama vaši mobiteli možda neće imati signal.

Strogo je zabranjeno paliti vatru uz obalu. Ljetne suše pogoduju lakom širenju požara koje je teško ugasiti i koji nanose ogromnu štetu.

Upozoravamo vas da prije skakanja u more dobro upoznate plažu i dubinu vode na tom mjestu: ljeskanje mora te promjene plime i oseke znaju prevariti oko a skokovi u plićak mogu ponekad završiti i teškim ozljedama!

Zakonom o zaštiti prirode u Hrvatskoj su zaštićene sve morske kornjače, svi morski sisavci, školjkaš plemenita periska (Pinna nobilis), te puževi prugasta mitra (Mitra zonata) i tritonova truba (Charonia tritonis). Nije dozvoljen izlov, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama!