Plaže u Rovinju: Rt Guštinja

Rt Guštinja udaljena je oko 7 km od Rovinja. Do tog dijela obale morate ići automobilom, i to cestom za Pulu. Trebate skrenuti desno kod naselja Kokuletovica (koje je udaljeno 4 km od centra grada), te prateći cestu dolazite do Autokampa Veštar.

Da biste nastavili prema rtu Guštinja morate ići neasfaltiranom šumskom cesticom koja skreće lijevo par desetaka metara prije ulaza u autokamp, te trebate skrenuti lijevo prije Autokampa Mon Paradis. Prateći dalje put, morate skretati desno dok ne dođete do Uvale Cisterna gdje vam preporučamo da pronađete mjesto za parkiranje. Put se svake godine održava, krpaju se rupe i obrezuje se vegetacija tako da nećete oštetiti vaše vozilo iako morate pripaziti pri parkiranju uz grmlje i niska stabla.

Plaže u Rovinju: Rt Guštinja

 

Do Rta Guštinja ne možete doći automobilom nego morate ići pješice za što će vam trebati oko 15-ak minuta. Jedan dio puta moći ćete prijeći ugaženom stazicom koja prolazi kroz priobalno raslinje, a dalje ćete morati pješačiti po stjenovitoj obali. Starije osobe i malu djecu pozivamo na oprez.

Rt Guštinja divlja je plaža blizu koje nema sportskih, sanitarnih, gastronomskih niti ostalih usluga tako da vam preporučamo da ponesete sa sobom sve što vam je potrebno za duži boravak na moru. Najbliže usluge se nalaze u autokampu Veštar, oko 3 km od uvale, dok se prvi Beach bar nalazi u Uvali Cisterna.

Plaže su uglavnom kamenite sa više ili manje pristupačnim dijelovima obale. Najbolje je da šetajući obalom izaberete mjesto koje vam najviše odgovara. Iako možete naći zaklon u priobalnoj makiji, savjetujemo vam da sa sobom ponesete suncobran ili sličnu zaštitu od sunca pogotovo u periodu od 11 do 15 sati kada se ne preporuča izlaganju sunčevim zrakama.

Plaže u Rovinju: Rt Guštinja

 

Baš zbog nemogućnosti pristupa automobilom, Rt Guštinja posječena je većinom sa strane onih koji posjeduju ili iznajme plovilo. Iz tog razloga tu nećete naići na gužvu te su takve plaže idealne za naturizam.

Udaljenost ovih plaža od civilizacije rezultira vrlo bogatim podmorskim životom. Riba, mekušaca i ostalih morskih životinja i biljaka ima u izobilju te vas svakako pozivamo da na te plaže sa sobom ponesete masku i peraje te da uživate istražujući morsko dno. Naravno, imajte u vidu da su neke vrste zaštićene i da poštujete podvodni ekosistem ne narušavajući ga beskorisnim uništavanjem i onečišćavanjem.

Plaže u Rovinju: Rt Guštinja 1Plaže u Rovinju: Rt Guštinja 2Plaže u Rovinju: Rt Guštinja 3Plaže u Rovinju: Rt Guštinja 4Plaže u Rovinju: Rt Guštinja 5