Plaže u Rovinju: Zlatni rt

Zlatni rt (Punta Corrente), Uvala Kurent i Rt Montauro udaljeni su oko 1,5 km od centra grada, nalaze se južno od ACI marine, odnosno Uvale Lone.

Obala je pretežno kamenita, uz nekoliko plaža sa oblucima te sa, u ovom djelu najposjećenijom, uvalom Kurent koja je posuta šljunkom.

Plaže u Rovinju: Zlatni rt

 

Na istočnoj strani nalazi se Rt Kurent. Plaže su stjenovite sa teškim ulaskom u more. Tu se također nalazi mol gdje možete privremeno vezati brodicu, a pored mola je mala šljunčana uvala. Restoran koji se tu nalazi pozicioniran je na samom Rtu Kurent, u kamenom objektu koji je pred stotinjak godina grof Hütterott koristio kao štalu za svoje konje pri odlasku i dolasku sa otoka Sv. Andrije (Crvenog otoka), a sa kojeg se pruža predivan pogled.

Polazeći zapadno prema Uvali Kurent naići ćete na kamenite plaže sa lakšim ulaskom u more koje su cijelo prijepodne zaštićene hladom raslinja koje raste tik uz obalu.

Uvala Kurent najposjećenija je uvala na tom dijelu priobalja. Posuta je šljunkom te je stoga omiljena meta velikog broja gostiju. Uz pogodnosti koje pruža šljunak, prednost ovoj plaži dodaju i stara crnogorična šumica koja će vam pružati hlad tokom čitavog dana, blizina velike livade (redovito košene i održavane) na kojoj ćete moći obogatiti vaš boravak na moru raznim sportskim i društvenim igrama kao što su nogomet, odbojka, badminton, frisby i ostalim. Sportske rekvizite morate sami donijeti sa sobom. U Uvali Kurent također postoji snack bar koji nudi piće, sladoled i najam ležaljki, a u uvali su postavljene javne svlačionice.

Zapadno od Uvale Kurent nalazi se kamenita obala sa nekoliko lijepih malih uvala s oblutcima. Te se uvale prostiru na tek nekoliko metara širine, ali su vrlo privlačne jer su pogodne za djecu.

Plaže u Rovinju: Zlatni rt

 

Zatim dolazimo do starog venecijanskog kamenoloma na Rtu Montauro čiji kamen i dan danas krasi veliki broj zgrada i kuća u Veneciji. Sada je kamenolom prvenstveno atraktivan ljubiteljima free climbinga zbog velikog broja pripremljenih staza i predivnog pogleda na rovinjski arhipelag. Svakako preporučujemo šetnju tim djelom obale: ljepota prirode će vas sigurno očarati.

Na Rtu Montauro plaže nisu toliko atraktivne: visoke i strme stijene nude tek mali broj mogućih ulazaka u more. Na tim se plažama najčešće kupaju naturisti.

Plaže u Rovinju: Zlatni rt 0Plaže u Rovinju: Zlatni rt 1Plaže u Rovinju: Zlatni rt 2Plaže u Rovinju: Zlatni rt 3Plaže u Rovinju: Zlatni rt 4Plaže u Rovinju: Zlatni rt 5Plaže u Rovinju: Zlatni rt 6Plaže u Rovinju: Zlatni rt 7

Plaže u Rovinju: Zlatni rt - foto galerija (64)