Plaže u Rovinju: Uvala Dagita

Uvala Dagita udaljena je oko 7 km od Rovinja. Do tog dijela obale morate ići automobilom, i to cestom za Pulu. Trebate skrenuti desno kod naselja Kokuletovica (koje je udaljeno 4 km od centra grada), te prateći cestu dolazite do Autokampa Veštar. Da biste nastavili prema Uvali Dagita morate ići neasfaltiranom šumskom cesticom koja skreće lijevo par desetaka metara prije ulaza u autokamp, te trebate skrenuti lijevo prije Autokampa Mon Paradis. Prateći dalje put, morate skretati desno dok ne dođete do Uvale Cisterna gdje vam preporučamo da pronađete mjesto za parkiranje. Cestica se svake godine održava, krpaju se rupe i obrezuje se vegetacija tako da nećete oštetiti vaše vozilo iako morate pripaziti pri parkiranju uz grmlje i niska stabla.

Plaže u Rovinju: Uvala Dagita

 

Kao sto možete vidjeti na karti, do Uvale Dagita ne možete doći automobilom nego morate ići pješice za što će vam trebati oko 20-ak minuta hoda od Uvale Cisterna. Jedan dio puta moći ćete prijeći ugaženom stazicom koja prolazi kroz priobalno raslinje, a dalje ćete morati pješačiti po stjenovitoj obali. Starije osobe i malu djecu pozivamo na oprez.

Uvala Dagita divlja je plaža blizu koje nema sportskih, sanitarnih, gastronomskih niti ostalih usluga tako da vam preporučamo da ponesete sa sobom sve što vam je potrebno za duži boravak na plaži. Najbliže usluge se nalaze u autokampu Sv. Pavao, oko 1,5 km od uvale.

Na tom predjelu prevladava mediteranska makija u kojoj dominira primorski hrast (Quercus ilex). Od mjeseca kolovoza sigurno će vas privući žućkasto-zeleni plodovi drače (Paliurus spina - christi), žarko crveni plodovi divlje ruže (Rosa canina), ukusni plodovi kupine (Rubus fruticosus) i mnoge druge autohtone vrste koje u to doba godine daju vegetaciji posebnu draž.

Plaže u Rovinju: Uvala Dagita

 

Plaže u Uvali Dagita velikim su djelom kamenite i stjenovite a ulazak u more nije lagan tako da ih ne preporučamo starijim osobama i djeci. Do tog djela obale ne vode nikakvi putovi tako da treba dosta pješačiti uz obalu. Tu nećete naći zaklon u priobalnoj makiji pošto je sastavljena od niskog gustog grmlja, te vam savjetujemo da sa sobom ponesete suncobran ili sličnu zaštitu od sunca pogotovo u periodu od 11 do 15 sati kada se ne preporuča izlaganju sunčevim zrakama. Iako plaže nisu privlačne tu ćete sigurno naći intimu i mir, divno i raznoliko podmorje, a jedna od zanimljivosti ove uvale jest karakteristična roza boja kamenja koju nećete naći nigdje drugdje na obali Rovinja.

Baš zbog nemogućnosti pristupa automobilom, Uvala Dagita posječena je većinom sa strane onih koji posjeduju ili iznajme plovilo. Iz tog razloga tu nećete naići na gužvu te su takve plaže idealne za naturizam.

Udaljenost ovih plaža od civilizacije rezultira vrlo bogatim podmorskim životom. Riba, mekušaca i ostalih morskih životinja i biljaka ima u izobilju te vas svakako pozivamo da na te plaže sa sobom ponesete masku i peraje te da uživate istražujući morsko dno. Naravno, imajte u vidu da su neke vrste zaštićene i da poštujete podvodni ekosistem ne narušavajući ga beskorisnim uništavanjem i onečišćavanjem.

Plaže u Rovinju: Uvala Dagita 1Plaže u Rovinju: Uvala Dagita 2Plaže u Rovinju: Uvala Dagita 3Plaže u Rovinju: Uvala Dagita 4Plaže u Rovinju: Uvala Dagita 5Plaže u Rovinju: Uvala Dagita 6Plaže u Rovinju: Uvala Dagita 7